Monografie

Istorie Aprilie 8, 2014

Sat, comuna Drăguşeni, situat la circa şapte km nord de reşedinţa comunei, un km vest de satul Mihail Kogălniceanu, din comuna Coţuşca.

Înfiinţat după împroprietărirea din anii 1919-1922, pe margi­nea de nord a moşiei Drăguşeni, atunci în stăpânirea lui Costăchel Ananiescu, pe malul drept al Pârâului Bodeasa. Aici au primit pă­mânt unii lo­cu­i­tori din satul Suharău: Neculai Damian, Ion Chelariu, Gh. Oprişan, Pintilie Oprişan, Ilie Gavriluţă etc. şi din sa­tul Hăpăi (actualul sat Lunca, comuna Vârfu Câmpului); Constantin Cucu, Dumitru Cucu etc.

După delimitarea perimetrului satului au venit aici şi unii locuitori din satul Grămeşti (în prezent în judeţul Suceava): Gh. Asandi, Ioan Ghioariu, Ioan Bejinariu, Constantin Moldovanu şi alţii, care au fost împroprietăriţi în satul natal cu doar două ha teren, pe care l-au vândut unor săteni şi cu acelaşi preţ au cumpărat în moşia Drăguşeni câte 10 ha.

Majoritatea familiilor venite aici din satul Grămeşti s-au stabilit în satul Sarata dar familiile Ioan Bejinariu şi Constantin Moldovanu şi-au organizat gospodăriile pe locul unde şi-au cumpărat pământ, La Vie, pe stânga DJ 282 Drăguşeni - Coţuşca, la circa şase km jumătate nord, nord-est de satul Drăguşeni.

În jurul anului 1950 aici era o aşezare numită La Bejinăreni, cu cinci gospodării mari: Ion Bejinariu, Haralambie Bejinariu, Pavel Bejinariu, Ilie Bejinariu, Constantin Moldovanu. În perioada 1962-65 locuitorii de aici s-au strămutat: Haralambie Bejinariu, în satul Sarata, Ostina Bejinariu, căsătorită cu V. Chelariu şi Ilie Bejinariu, în satul Mihail Kogălniceanu, comuna Coţuşca, Pavel Bejinariu, în satul Drăguşeni.

Biserica din satul Sarata, cu hramul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” s-a construit în perioada 1938-1939, din paiantă, prin contribuţia şi strădania sătenilor. În anul 2000 s-a construit în partea de sud-est a bisericii clopotniţa, din furci de lemn căptuşite în exterior cu scândură, prin strădania credincioasei Valeria Oprişan, căsătorită Cracană. Clopotniţa adăposteşte două clopote procurate de săteni. Biserica din satul Sarata Drăguşeni a fost filie a Parohiei Codreni. Din anul 2003 formează parohie cu satul Mihail Kogălniceanu. În anul 2004 s-au pus fundaţii pentru un nou locaş de biserică.

Şcoala din satul Sarata s-a înfiinţat în anul 1933 şi a funcţionat în casele săteanului Ion Chelariu, până în anul 1938 când s-a dat în fo­lo­sinţă localul propriu, din paiantă. În anul 2000 s-a dat în folosinţă localul nou, cu pereţii din cărămidă pe temelie de beton.

Şcoala funcţionează de la înfiinţare cu clasele I-IV iar după absolvirea clasei a IV-a elevii urmează clasele V-VIII la şcoala din satul Mihail Kogălniceanu, comuna Coţuşca.

În prezent şcoala este frecventată de şapte elevi, sub îndrumarea unui cadru didactic.